Αφρικανική σκόνη & κατοικίδια

Αφρικανική Σκόνη

Αφρικανική σκόνη & κατοικίδια

Σύντομος οδηγός και συμβουλές

Η άφιξη της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα φέρνει μαζί της μια σειρά από ανησυχίες και κινδύνους, όχι μόνο για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και των κατοικίδιων μας. Τα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία, όπως:

  • Αναπνευστικά προβλήματα: Η εισπνοή σκόνης μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει βρογχίτιδα, ασθματικές κρίσεις και φλεγμονές στους αεραγωγούς, ιδιαίτερα σε ζώα με ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα.
  • Δερματικοί ερεθισμοί: Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, κοκκινίλα και φλεγμονές στο δέρμα των ζώων.
  • Ερεθισμός ματιών: Τα σωματίδια σκόνης μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα, δακρύρροια και φλεγμονή στα μάτια.

Για να προστατεύσουμε τα κατοικίδια μας από τις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης, είναι καλό να ακολουθούμε πάντα τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μειώνουμε τον χρόνο που τα ζώα περνούν σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά τις ημέρες με έντονη παρουσία σκόνης.
  • Αποφεύγουμε τις βόλτες τις ώρες με υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης. Προτιμήστε σύντομες βόλτες σε δροσερές ώρες, όταν η σκόνη έχει κατακάτσει.
  • Χρησιμοποιούμε αερισμό σε εσωτερικούς χώρους με φίλτρα αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA) για να μειώσετε την παρουσία σκόνης.
  • Διατηρούμε υψηλά επίπεδα υγρασίας στο σπίτι. Οι υγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν στην υγροποίηση του αέρα και στην ανακούφιση από τους ερεθισμούς.

Καλό θα είναι να είμαστε πάντα ενημερωμένοι για τις προβλέψεις καιρού και την έλευση αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας έτσι ώστε να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα.

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε για τυχόν ειδικές ανάγκες που μπορεί να έχει το κατοικίδιό μας, όπως η χορήγηση φαρμάκων για αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες. Αν δεν γνωρίζετε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Φροντίδα κατοικίδιων:

Μετά από κάθε έξοδο, καθαρίστε το τρίχωμα, τα πόδια και τα μάτια των ζώων σας με υγρό πανί ή ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού, για να αφαιρέσετε τυχόν σωματίδια σκόνης.

Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τη διατροφή τους με συμπληρώματα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τη φλεγμονή. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για την επιλογή κατάλληλων συμπληρωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να παρατηρείτε για τυχόν  σημάδια δυσφορίας ή ερεθισμού, όπως υπερβολική φαγούρα, δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, φτέρνισμα, ερυθρότητα ματιών ή αλλαγές στη συμπεριφορά. Σε περίπτωση εμφάνισης ανησυχητικών συμπτωμάτων, απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρο σας.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα και νέα

Ακολουθήστε μας στα social και ανακαλύψτε πρώτοι Super προσφορές και δώρα

facebook_logo
instagram_logo
Ειδοποίηση Διαθεσιμότητας Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα σας ειδοποιήσουμε μόλις το προϊόν γίνει διαθέσιμο!
X